Vad innebär en flyttstädning?

Flyttstädningen är en av alla de saker som måste fixas när man flyttar från en bostad till en annan och det ställs väldigt höga krav. I texten som följer beskrivs hur en flyttstädning går till.

En flyttstädning är betydligt mer omfattande än en storstädning, namnet till trots. Alla spår ska städas bort så att man kan lämna över bostaden skinande ren till de nya hyresgästerna eller ägarna. En flyttstädning tar många timmar och ska man städa själv kan det vara bra att börja flera dagar innan överlämnat. 

Hur ska man flyttstäda?

Vissa saker som skåp och garderober kan man till och med städa innan man flyttat ut, bara man har tömt dem på sitt innehåll. När man utför en flyttstädning börjar man uppifrån och går nedåt och det sista man städar är golven. Tak, väggar, lister, element, strömbrytare, vägguttag med mera, dammas och eventuella fläckar tas bort. 

Särskilt noga är det med kök och badrum där man ofta måste jobba lite extra för att få bort stänk från matlagning eller kalkfläckar på kakel eller duschkabin. Finns det ett badkar måste man även städa under detta och rengöra avloppet. 

I köket ska alla ytor rengöras och det räcker inte att bara rengöra ugn och spis, utan man måste även städa bakom. Detsamma med kyl och frys, och eventuell tvättmaskin. Man måste putsa fönster och städa eventuell balkong och förråd.

Så mycket kostar det att anlita en professionell städfirma

Det finns vissa risker med att flyttstäda själv. Skulle hyresvärd eller de som tar över bostaden vara missnöjda med städningen, har de rätt att i stället ta in en städfirma. Räkningen får man sedan som utflyttad betala och har då ingen möjlighet att påverka priset.

Anlitar man däremot själv en städfirma redan från början har man möjlighet att först jämföra priser innan man väljer städföretag. För att få fram ett så bra pris på flyttstädning i Stockholm som möjligt, ska man ta in offerter från några olika städföretag. 

Tänk på att välja företag som har städgaranti och som rättar till och städar om ifall det ändå skulle bli någon anmärkning. Hur mycket en flyttstädning kostar beror på bostadens storlek och hur många rum det är. Har man dessutom även balkong eller ett förråd som ska städas kostar det lite extra. 

Men man ska heller inte glömma att nyttja rut-avdraget. Med det får man en skattereduktion på själva arbetskostnaden, vilket gör att en flyttstädning faktiskt inte behöver kosta särskilt mycket.